varganagy.gabi
Homepage Gabriella recepteim Torták Alkalmi sütemények

 

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Navigáció
Home Gabriella
Recepteim KÖnyvem
Alkalmi sütemények Torták
 
Twitter

 

@varganagy.gabi

 
Oldal infó
2014. 01. 05. Nyitás
Gabi Szerkesztő
Recepteim Téma
G-Portál Tárhely
Linda Design
Gergő Köszönet

 

Az oldalt azért hoztam létre , hogy megosszam a családommal és veletek a titkos receptjeim és szeretném ha majd ebből egyszer össze állna az én kis könyvem.  Melynek címe Semmiből sokat és finoman. A receptek saját receptjeim vagy a saját átdolgozásaim így ne tüntesd fel a sajátodnak.

 

 
Cserék

 
Számláló
Indulás: 2014-01-05
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

div class="projektfo">

 

Projekt címe
Dátum, státusz helye
Szerep helye

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed sodales cursus molestie. Phasellus id mollis felis. Integer volutpat tempus justo, eget volutpat ante aliquet non.

Home

Puncs SZELET/ Puncstorta

2017.11.07. 18:15, varganagygabi

Már sokan kérdeztétek tőlem , hogyan készül a Puncs szelet / Puncs torta. Íme ma elhoztam nektek az eredeti receptet. Háziasszonyok konyhájában inkább csak a torta forma található meg mert vajuk be őszintén süti kereteket nem tartunk otthon .

Na de most jöjjenek az alapanyagok.

Szírup 

Ízlés szerint cukor
1 citrom héja
1 narancs héja
1tk. fahéj 
500 ml víz
Ízlés derint rum
 

Szügségünk lesz 2 tortára

Sárga barack lekvárra 

A rum kivételével mind egy edénybe öntjük majd felforraljuk.A legvégén bele öntjük a rumot. A szirupot ketté osztjuk és a felét rózsaszínűre festjük.

Az egyik piskóta karikát félbe vágjuk az alsó lapot megkenjük baracklekvárral majd ráhelyezem a piskóta formát / karikát.

A másik piskóta karikát kockára vágjuk ketté osztjuk az egyik felét a fehér sziruppal a másik felét rózsaszín sziruppal keverjük össze. A kétféle piskótát óvatosan összekeverjük.Majd betöltjük a formába helyezett lap tetejére (amit előzőleg megkentünk barackízzel.)A töltelék tetejét is kenjük meg  barack lekvárral helyezzük rá a másik fél piskótalapot.1 estét préseljük. Tortakarikából kivéve lekenjük barack lekvárral majd rózsaszín gond annál bevonjuk. Tetejére rácsszerűen fecskendezzük a fondant.  

  

Gyümölcsök

2017.06.10. 21:08, varganagygabi

A gyümölcs- és zöldségfélék fogyasztása az emberi szervezet számára kiemelt fontosságú, mert jelentős mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, esszenciális elemeket, élelmi rostokat és létfontosságú hatóanyagokat. • A legmagasabb biológiai értéket a fogyasztásra érett (teljes érettség állapotában szedett) gyümölcs, zöldség képviseli. A világon mintegy 600 gyümölcsfajt és 247 zöldségfajt termesztenek. • Ezen belül vannak a gyümölcs- és zöldségfajták, amelyek száma több tízezerre növeli a választékot. Például csak az almafajták száma a világon mintegy 10 ezer. Magyarországon is közel 90-féle almafajta van.

Faj: minden lényeges, öröklődő tulajdonságokban megegyező gyümölcs vagy zöldség (burgonya, alma stb.) • Fajta: ugyanazon fajhoz tartozó, de eltérő tulajdonságú termék (kisvárdai rózsaburgonya, Idared alma stb.) • Fajtaválaszték: egy-egy fajon belüli fajták összessége. Fogyasztásra érett: a méret, szín, íz kialakult, de élvezeti értékük rövid szállítás és tárolás után is optimális (őszibarack, kajszibarack, nyári alma)Nem utóérők: azonnali fogyasztásra érettség (szájérett) állapotában leszedett, gyorsan romló termékek (málna, eper, saláta stb.) Termesztéskor beérők, utóérők: zöldérett állapotban leszedték, de tárolás során is beérnek (téli alma, citrom, banán stb.) GYÜMÖLCSFAJTÁK Gyümölcsöknek nevezik a fa, cserje vagy egyéb növény többnyire édes ízű, magas biológiai értékű, nedvdús vagy olajtartalmú termését. A gyümölcsök számos, az emberi élet fenntartásához szükséges tápanyagot tartalmaznak. • Biztosítják a szervezet vitamin- és ásványianyag-szükségletét, • üdítő hatásúak, • élvezeti értékük jelentős, • víztartalmuk magas, többnyire 80% feletti érték.

 

• Vitaminok közül elsősorban vízben oldódókat tartalmaznak, közülük is legjelentősebb a C vitamin, • Amelyből legtöbbet a ribiszke, a citrom, a mandarin és a grépfrút tartalmaz A -vitamin-család valamennyi tagját tartalmazzák az olajos magvak, a banán, az egres, a szőlő, a szilva. • Karotinban gazdagok a sárgás gyümölcshúsúak, például a kajszibarack, az őszibarack. • Az olajos magvaknak – különösen a máknak – jelentős az F-vitamin tartalma. Az ásványi anyagok közül főként – káliumot (pl. banán, citrom, szilva, bogyós gyümölcsök) káliumot (pl. banán, birs, bogyós gyümölcsök) foszfort (pl. banán) és – vasat (pl. ribiszke) tartalmaznak. Energiaértékük általában alacsony. – Legkisebb a citrom, az alma és a málna energiatartalma. – Az olajos magvak energiaértéke jelentős. Esszenciális zsírsavakat tartalmaznak.

Gyümölcsök csoportjai

• Almatermésű gyümölcsök :

alma,:100g/10 Mg c vitamin% ban
7-8 % cuuort tartalmaz
jelentős mennyiségű antocianin, fenolsav, kvercetin, fruktóz, magnézium, pektin és C vitamin található. Utóbbi hő hatására lebomlik, ezért célszerű nyersen fogyasztani. Az alma viaszos héja tartalmazza a szervezet számára fontos anyagokat, húsa pedig az oldható rostokat.

körte : Rokona az almának. 10 % c vitamint tartalmaz.Nagy mennyiségben találhatunk benne rostokat, C és A vitamint, valamint káliumot. A körte fontos B vitamin féleséget, folsavat is tartalmaz, ami a szervezetben található boldogsághormon működését javíthatja.

birs: Késő ősszel érik savanykás ízű magas a pektin tartalma.

naspolya: Érett állapotban kásás állagú fanyarkás édes ízű. 10% c vitamin 3% rosttartalma van.

• Csonthéjú gyümölcsök: cseresznye, meggy, szilva, őszibarack, kajszibarack • Héjas gyümölcsök: mandula, dió, mogyoró, gesztenye, mák, tökmag, napraforgómag • Bogyós gyümölcsök: köszméte (egres), ribiszke, málna, szamóca, szeder, faeper, szőlő • Kabaktermésű gyümölcsök: görögdinnye, sárgadinnye • Egzotikus gyümölcsök: füge, citrom, narancs, mandarin, grépfrút, datolya, gránátalma, ananász, banán, kókuszdió, szentjánoskenyér, olajbogyó, mazsola, pisztácia, kivi, mangó, avokádó, trópusi diófélék

Egészség 2. rész

2017.06.10. 21:05, varganagygabi

Kabókosok a tök félék családja.

Uborka, Főzőtök, Sütőtök, Patiszon:
Magas a víztartalmuk :
Zöld érett állapotban használjuk, 
Magas a vitamin tartalmuk.

Levélzöldségek: 

Fejes saláta
Galambbegy saláta 

Spenót : Oxánsavat tartalmaz megköti a CA vitamint
90% víztartalom
Magas a C vitamin tartalma.

Sóska: Oxánsavat tartalmaz megköti a CA vitamint
90% víztartalom
Magas a C vitamin tartalma.

1. Római,
2.Rukkola,
3.Radicchio,
4.Creson,
5.Butterhead,
6.Fodros,
7.Vízitorma,
8.Endívia,
9.Jégsaláta
10. Kapor

Rebarbara:
Gyümölcshöz hasonlóan kompótnak, lekvárnak, ivólének, sőt bornak is használják tőlünk északabbra, ahol kevesebb gyümölcs érik be. Leginkább az almához hasonló, azt helyettesítő étek. Levélnyele meglehetősen rostos, ezért külső rétegét a spárgához hasonlóan mindig meg kell hámozni, majd célszerű 2-3 cm-es felvágni.
magas a C vitamin tartalma és a magnézium tartalma. 

 

Cikóriasaláta: Jelentős mennyiségű C vitamint tartalmaz. Gyökerét pótkávénak használják.

Hagyma félék:

 

Vöröshagyma, Zöldhagyma, Zöld fokhagyma, fokhagyma, Metélőhagyma ,Póréhagyma: Magas a víztartalmuk a szénhidrát tartalmuk .

Egyéb zöldségek:

Gomba : 90% Víztartalom Csak nagykereskedésben szabad vásárolni . A vitamin kivételével sok vitamin található meg magas a kitin és rost tartalma ezért nehezen emészthető.

Kukorica : Magas a cukor tartalma, magas a szénhidrátártalma

Spárga magas a vitamin tartalma.

 

Egészség

2017.06.10. 12:50, varganagygabi
Zöldségek!Ki mit tud a zöldségekről?

Sziasztok ma hoztam nektek egy olyan témát ami a mai világban igen fontos . Sokan tudjuk ,hogy a zöldség egészséges de mást nem nagyon tudunk róla.

Zöldségeknek nevezzük a nyersen vagy főve fogyasztható értékes alap és védőtápanyag tartalmuk miatt jelentős a biológiai értékű nővényi részek összességét. 

A zöldségfélék jelentős tápértékű és általában jelentős energiatartalmú termékek. • Mindezt a szénhidrátok, a szerves savak, a vitaminok, az ásványi anyagok, a diétás hatású rostanyagok és a jó emészthetőség biztosítja. • Összetételükre a magas víztartalom jellemző, legtöbbjükben 90% feletti víz található. • Szakszerűtlen árukezelés során könnyen fonnyadnak, károsodnak.

Nézzük a leggyakrabban használt zöldségeket.

Zöldségek fajtái : - Víztartalma 80-90%
           - Szénhidrátot keményítőt cellulózt és pentint tartalmaznak. Magas a c vitamin B1, B2, B6 vitamin tartalmuk.
Magas ásványi anyagot tartalmaznak.

Káposzta félék!!!

Fejes káposzta : jelentős C B1,B2, B6 vitaminok tartalma
Magas a cukor tartalma.  
1 vagy 2 nyári nővény 
Sok a természetes elensége.

Vörös káposzta : U:A. mint  a fejes káposzta

Kelkáposzta: Magas a fehérje tartalma 3,6 %
Magas a karotin tartalma 4%
Tárolása nehezebb.

Karalábé: Magas a víztartalma
Magas a cukor tartalma
Fásodásra hajlamos ez csökkenti az élvezeti értéket.

Karfiol: Fény hatására barnúl,
60mg C vitamint tartalmaz 

Bimbóskel : 115 mg  C vitamint tartalmaz 
Magas a B vitamin tartalma Ca és P tartalmaz.

Brokkoli:  Megcsípi a dér akkor a legjobb 
90 mg C vitamint tartalmaz 
Ca , P , FE , B2 , B5, B6 vitaminokat tartalmaz.

Kintiekkel: Au. Kelkáposzta 
Jobban tűri a fagyot  Vastag főér kesernyés lehet.

Burgonyafélék.!!! Amerikai nővények 15-25 % keményítőt tartalmaznak. Magas C vitamint tartalmaznak.

Paradicsom: Magas víz tartalom.
C vitamin 25 mg
Könnyen romlik.

Kis segítség a sütésben !

2016.11.20. 18:57, varganagygabi
//cordeliachase.gportal.hu/portal/cordeliachase/upload/348535_1477770911_02346.jpg

A cukrásztechnológiai alapműveletek legnagyobb csoportját a tésztakészítés műveletét alkotják. Ebben a fejezetben megismerkedünk a tészták
- lazításával
- csoportosításával
- legfontosabb jellemzőikkel
- összetételükkel
- készítési módjukkal
- felhasználási lehetőségeikkel.

A tésztalazítási módszerek Tésztának nevezzük a lisztből, folyadékból, járulékos anyagokból összeállított, jellegzetes állományú, egyneművé dolgozott anyagot. Tésztáink akkor fogyaszthatók, ha laza szerkezetűek. Ezáltal könnyebben emészthetők, növekszik élvezeti értékük. A megfelelő laza szerkezetet tésztalazítási módszerrel érjük el.

A tészták lazítását végezhetjük:
- Biológiai lazítással
- Vegyszeres lazítással
- Zsiradékkal való lazítás
- Tojáshabbal való lazítás
- Mechanikai lazítás

Biológiai lazítás :

Sütőélesztőt teszünk a tésztába. Az élesztősejtek optimális 30-32 C°-on elszaporodnak, eközben széndioxid gáz képződik, amely a tészta térfogatát növelve lazítja a tésztát. A tészta lyukacsos szerkezetű lesz .
A jó sikertulajdonságú liszttel készült tésztáknál jelentős térfogat növekedés érhető el.

Élesztőgombák életkörülményei:

- Langyos közeg--> megfelelő hőmérséklet
- oxigén
- Tápanyag   --> cukor
- Nedvesség -->Tej

Vegyszeres Lazítás:

Felvertekhez omlos tésztákhoz , mézesekhez használjuk

-Szódabikarbóna
-Sütőpor
-Szalakáré
A hő és a nedvesség hatására széndioxid termelődik mely lazítja a tésztát.

Zsiradékkal való lazítás : tésztáinkat a jól megválasztott mennyiségű zsiradékkal lazítjuk 

- Morzsalékos tészták
- vaj, margarin ,zsír
-Ts. - lecitin jelentősen javítja a tésztáinkat.
-Lisztben elmorzsolt zsiradékok.

Tojáshabbal való lazítás

A felvert tésztákat lazítjuk így.
A térfogatuk megnő a levegő buborékok hatására.
A sütéssel stabilizált habos állományú tészta szivacsosan laza szerkezetű lesz. 

Mechanikai lazítás

Hajtogatott tészták

 

ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Gyere és csatlakozz a -Karstjäger- magyar airsoft csapatába!    *****    Szoba gyerekkel kiadó film meg tekinthetõ gportálon klikk ide!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Eladó luxus lakások, házak, telkek, üzletek, lakóparki ingatlanok. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Ajándékozz Horoszkópot! Lepd meg szeretteidet egy Személyre szóló asztrológiai elemzéssel és 1 éves elõrejelzéssel.    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie, ehhez adok én,sok segítséget. Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Az asztrológia sok segítséget ad az élet minden területén, de képzett, tapasztalt asztrológus kell hozzá, keress meg!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,konzultáció.Tájékoztatás az oldalon! látogass,meg!!!    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Bérkalkulátor    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    too young and innocent | an aegyo queen | twice | neo culture technology    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! Regisztrálj oldalamra és én segítelek elsajátítani az asztrológia tudományát!    *****    Tanuld nálam az asztrológiát teljesen ingyen, vagy kérj részletes asztrológiai elemzést „BECSÜLET KASSZÁS” alapon!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! kattints ide!!!    *****    Bûbájos Boszorkák - Charmed - Hírek - Extrák - Érdekességek - Charmed - Bûbájos boszorkák - Sok - sok infó - Charmed -    *****    Pénzkeresés az Interneten! Csak is kipróbáld, tesztelt módszerekkel, melyek tényleg fizetnek!