2017.06.10. 21:08, varganagygabi
A gyümölcs- és zöldségfélék fogyasztása az emberi szervezet számára kiemelt fontosságú, mert jelentős mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, esszenciális elemeket, élelmi rostokat és létfontosságú hatóanyagokat. • A legmagasabb biológiai értéket a fogyasztásra érett (teljes érettség állapotában szedett) gyümölcs, zöldség képviseli. A világon mintegy 600 gyümölcsfajt és 247 zöldségfajt termesztenek. • Ezen belül vannak a gyümölcs- és zöldségfajták, amelyek száma több tízezerre növeli a választékot. Például csak az almafajták száma a világon mintegy 10 ezer. Magyarországon is közel 90-féle almafajta van.
Faj: minden lényeges, öröklődő tulajdonságokban megegyező gyümölcs vagy zöldség (burgonya, alma stb.) • Fajta: ugyanazon fajhoz tartozó, de eltérő tulajdonságú termék (kisvárdai rózsaburgonya, Idared alma stb.) • Fajtaválaszték: egy-egy fajon belüli fajták összessége. Fogyasztásra érett: a méret, szín, íz kialakult, de élvezeti értékük rövid szállítás és tárolás után is optimális (őszibarack, kajszibarack, nyári alma)Nem utóérők: azonnali fogyasztásra érettség (szájérett) állapotában leszedett, gyorsan romló termékek (málna, eper, saláta stb.) Termesztéskor beérők, utóérők: zöldérett állapotban leszedték, de tárolás során is beérnek (téli alma, citrom, banán stb.) GYÜMÖLCSFAJTÁK Gyümölcsöknek nevezik a fa, cserje vagy egyéb növény többnyire édes ízű, magas biológiai értékű, nedvdús vagy olajtartalmú termését. A gyümölcsök számos, az emberi élet fenntartásához szükséges tápanyagot tartalmaznak. • Biztosítják a szervezet vitamin- és ásványianyag-szükségletét, • üdítő hatásúak, • élvezeti értékük jelentős, • víztartalmuk magas, többnyire 80% feletti érték.
• Vitaminok közül elsősorban vízben oldódókat tartalmaznak, közülük is legjelentősebb a C vitamin, • Amelyből legtöbbet a ribiszke, a citrom, a mandarin és a grépfrút tartalmaz A -vitamin-család valamennyi tagját tartalmazzák az olajos magvak, a banán, az egres, a szőlő, a szilva. • Karotinban gazdagok a sárgás gyümölcshúsúak, például a kajszibarack, az őszibarack. • Az olajos magvaknak – különösen a máknak – jelentős az F-vitamin tartalma. Az ásványi anyagok közül főként – káliumot (pl. banán, citrom, szilva, bogyós gyümölcsök) káliumot (pl. banán, birs, bogyós gyümölcsök) foszfort (pl. banán) és – vasat (pl. ribiszke) tartalmaznak. Energiaértékük általában alacsony. – Legkisebb a citrom, az alma és a málna energiatartalma. – Az olajos magvak energiaértéke jelentős. Esszenciális zsírsavakat tartalmaznak.
Gyümölcsök csoportjai
• Almatermésű gyümölcsök :
alma,:100g/10 Mg c vitamin% ban
7-8 % cuuort tartalmaz
jelentős mennyiségű antocianin, fenolsav, kvercetin, fruktóz, magnézium, pektin és C vitamin található. Utóbbi hő hatására lebomlik, ezért célszerű nyersen fogyasztani. Az alma viaszos héja tartalmazza a szervezet számára fontos anyagokat, húsa pedig az oldható rostokat.
körte : Rokona az almának. 10 % c vitamint tartalmaz.Nagy mennyiségben találhatunk benne rostokat, C és A vitamint, valamint káliumot. A körte fontos B vitamin féleséget, folsavat is tartalmaz, ami a szervezetben található boldogsághormon működését javíthatja.
birs: Késő ősszel érik savanykás ízű magas a pektin tartalma.
naspolya: Érett állapotban kásás állagú fanyarkás édes ízű. 10% c vitamin 3% rosttartalma van.
• Csonthéjú gyümölcsök: cseresznye, meggy, szilva, őszibarack, kajszibarack • Héjas gyümölcsök: mandula, dió, mogyoró, gesztenye, mák, tökmag, napraforgómag • Bogyós gyümölcsök: köszméte (egres), ribiszke, málna, szamóca, szeder, faeper, szőlő • Kabaktermésű gyümölcsök: görögdinnye, sárgadinnye • Egzotikus gyümölcsök: füge, citrom, narancs, mandarin, grépfrút, datolya, gránátalma, ananász, banán, kókuszdió, szentjánoskenyér, olajbogyó, mazsola, pisztácia, kivi, mangó, avokádó, trópusi diófélék