Egészség
2017.06.10. 12:50, varganagygabi
Zöldségek!Ki mit tud a zöldségekről?
Sziasztok ma hoztam nektek egy olyan témát ami a mai világban igen fontos . Sokan tudjuk ,hogy a zöldség egészséges de mást nem nagyon tudunk róla.
Zöldségeknek nevezzük a nyersen vagy főve fogyasztható értékes alap és védőtápanyag tartalmuk miatt jelentős a biológiai értékű nővényi részek összességét.
A zöldségfélék jelentős tápértékű és általában jelentős energiatartalmú termékek. • Mindezt a szénhidrátok, a szerves savak, a vitaminok, az ásványi anyagok, a diétás hatású rostanyagok és a jó emészthetőség biztosítja. • Összetételükre a magas víztartalom jellemző, legtöbbjükben 90% feletti víz található. • Szakszerűtlen árukezelés során könnyen fonnyadnak, károsodnak.
Nézzük a leggyakrabban használt zöldségeket.
Zöldségek fajtái : - Víztartalma 80-90%
- Szénhidrátot keményítőt cellulózt és pentint tartalmaznak. Magas a c vitamin B1, B2, B6 vitamin tartalmuk.
Magas ásványi anyagot tartalmaznak.
Káposzta félék!!!
Fejes káposzta : jelentős C B1,B2, B6 vitaminok tartalma
Magas a cukor tartalma.
1 vagy 2 nyári nővény
Sok a természetes elensége.
Vörös káposzta : U:A. mint a fejes káposzta
Kelkáposzta: Magas a fehérje tartalma 3,6 %
Magas a karotin tartalma 4%
Tárolása nehezebb.
Karalábé: Magas a víztartalma
Magas a cukor tartalma
Fásodásra hajlamos ez csökkenti az élvezeti értéket.
Karfiol: Fény hatására barnúl,
60mg C vitamint tartalmaz
Bimbóskel : 115 mg C vitamint tartalmaz
Magas a B vitamin tartalma Ca és P tartalmaz.
Brokkoli: Megcsípi a dér akkor a legjobb
90 mg C vitamint tartalmaz
Ca , P , FE , B2 , B5, B6 vitaminokat tartalmaz.
Kintiekkel: Au. Kelkáposzta
Jobban tűri a fagyot Vastag főér kesernyés lehet.
Burgonyafélék.!!! Amerikai nővények 15-25 % keményítőt tartalmaznak. Magas C vitamint tartalmaznak.
Paradicsom: Magas víz tartalom.
C vitamin 25 mg
Könnyen romlik.
Paprika : Magas a víztartalma
C vitamin
Padlizsán : Tojásgyümölcs
Magas a rosttartalma és a karotin tartalma.
Hüvelyesek : Magas a fehérje tartalmuk.
Borsó : Magas a szénhidrát tartalma 7% 10 mg a C vitamin tartalma
Konzerv ipar .
Bab: Nagy mennyiségben termesztik.
Lencse csak szárítva fogyasztjuk
Gyökérzöldségek:
Sárgarépa : Magas a karotin tartalma .
Magas a szénhidrát tartalma
Magas a C vitamin tartalma
B vitamin 1,2 FE , P vitamin jelentős
Petrezselyemgyökér :
Magas a szénhidrát tartalma
Magas a C vitamin tartalma
B vitamin 1,2 FE , P vitamin jelentős
Zeller:
Magas a szénhidrát tartalma
Magas a C vitamin tartalma
B vitamin 1,2 FE , P vitamin jelentős
Retek : Vízigényű
Magas a szénhidrát tartalma
Magas a C vitamin tartalma
B vitamin 1,2 FE , P vitamin jelentős
Paszternák:
Magas a szénhidrát tartalma
Magas a C vitamin tartalma
B vitamin 1,2 FE , P vitamin jelentős
Cékla: Magas antioxidánst tartalmaz
Magas a szénhidrát tartalma
Magas a C vitamin tartalma
B vitamin 1,2 FE , P vitamin jelentős
Retek :
Magas a szénhidrát tartalma
Magas a C vitamin tartalma
B vitamin 1,2 FE , P vitamin jelentős
Torma:
Magas a szénhidrát tartalma
Magas a C vitamin tartalma
B vitamin 1,2 FE , P vitamin jelentős
Feketegyökér:
Felhasználása Már a múlt században is termesztették kis területen Magyarországon. Az 50-es évekig gyakran kapható volt az alföldi piacokon, majd fokozatosan eltűnt. Napjainkban kiskertekben újra termesztik. Óvatosan felszedett, törésmentes gyökereit a spárgához hasonló módon készítik el ízletes főzeléknek. Egyes országokban (Franciaországban, Olaszországban) a téli időszakban közkedvelt és általánosan elterjedt főzelékféle
Mángold:
Magas a szénhidrát tartalma
Magas a C vitamin tartalma
B vitamin 1,2 FE , P vitamin jelentős
Felhasználása: Zöld leveleit a spenóthoz hasonlóan készíthetjük el. Gyakorlatilag minden olyan ételhez remek, amit spenóttal készítünk
Maniókagyökér:
Ehető gumós gyökere a világ negyedik legjelentősebb kalóriaforrása az emberiség számára a rizs, a cukor és a kukorica után. A 21. század elején a világon körülbelül 200 millió tonnát termeltek belőle évente. Eredetileg Közép- és Dél-Amerikából származik, de ma már világszerte termesztik. Magas keményítőtartalmú gumós gyökeréből készül szerte a trópusokon a tápiókaliszt. A vele sűrített étel selymes, csomómentes lesz, átlátszóan sűrít.
Lestyán:
Felhasználása: Jellegzetes fűszeres illata van, hazánkban "vegeta növény" néven is ismeretes. Fűszerkeverékek, leveskocka alkotórésze, de likőrök és konzervek ízesítőjeként is megtalálhatjuk.