Mogyorókrémes csiga
2015.01.02. 18:30, varganagygabi
A receptet egy híres szakácsnő repertuárjából alkodtam meg . Az az egy hibám van hogy nem szeretem úgyan azt a receptet lemásolni így mindig más alakul ki belőle . A csigáknak a töltelékeként nagyon sok mindent használhatunk lehet éde sós teljesen mindegy hogy pizzás csigát csinálun paradicsom szószal és kukoricával vagy briós csigát de akár használhatunk kakaó port diót csak a kébzeletünk szab határt. De én most a nutelás csigám receptjét osztom meg veletek.
Hozzávalók:
600 g finom liszt
100 g cukor
fél tk. só
45 g friss élesztő
100 g vaj
3 dl tej
2 tojás
Töltelékhez :
Mogyorokrém
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütött 230 fokra. A robotgép táljában keverjük össze a lisztet , cukrot , a sót és az élesztőt . Olvasszuk meg a vajat keverjük össze a tejjel a tojással majd az egészet öntsük össze a száraz hozzávalókkal. Géppel addig dagasszuk a tésztát amíg sima és rugalmas tésztát nem kapunk ezt úgy tudjuk megnézni mikor jó az elegye ha belenyomjuk az ujjunkat és vissza ugrik a tészta na akkor tökéletes. Formázzunk belőle egy nagy gömböt és pihentessük 25 percet. Fogjuk a tészta egyharmad részét és gyurjuk akkorára hogy kibélelje a tepsink aját, ez azért jó mert így a töltelékünk nem folyik ki a tepsi aljába hanem megtartja a tészta és a töltetéket teljes egészében élvezhetjük a tésztánkban. A tésztánk többi részét nyujtsuk meg enyén belisztezett deszkán . Kb 50x25 cm nagy négyzetet gyurjunk és az Kenjük meg az egész üveg mogyorókrémmel. Erre felhívom mindenki figyelmét hogy nem egy egyszerü müvelet de ha nem akarjuk a mogyoró krémes változatott akkor kikeverhetünk 100g cukrot egy kevés kakaó porral és 200 g vajjal ezzel a töltelékkel us nagyon finom.
Teljesen mindegy majd feltekerjük és felszeleteljük kb 20 db lesz belőle. Ráhejezük a tepszibe amibe már beletettük a tészta alját megkenjük a tetejét tojással és 15 percre pihentetjük. Pihentetés után 20 - 25 percig sütjük ennyi épp elég neki tálalás előtt megszórjuk porcukorral ezt egész nap lehet enni tökéletes reggelinek ebédhez uzsira vagy akár vacsira is.