Fatörzs torta / Pávaszem
2018.03.22. 13:03, varganagygabi
Sziasztok most leírok nektek egy tortát ami egyben egy alkalmi sütemény is lehet.
A piskóta egy szokásos alap csokis tészta. A krémet pedig kétféle lisztből fogjuk főzni.
1 kb 5 cm széle világos piskóta lap csík.
Krém:
50 g sima liszt
50 g rétesliszt
500 ml tej
500 g vajkrém
kevés kakaópor
Díszítéshez csokis vajkrém.
Kell egy edény amiben felteszem forrni a fél liter tejet a másik fél litert pedig csomó mentesre keverem a 2 féle lisztet. Amikor el kezd forrni a tej összeöntöm a lisztes keverékkel és befőzőm majd folpakkal fetakarom és hagyom kihülni. Robotgépbe teszem és kihabosítom a fél kg vajkrémmel. Ezt követően leterítek egy zsírpapírt és rá helyezem a csokis piskóta lapot hátulról előre haladva megkennem a világos krémmel kihagyva egy tenyér méretű csíkot amit kakaós krémmel kenünk meg úgy kapunk kakaós krémet hogy a maradék fehér krémbe szitálunk egy kevés kakaóport amit kézi habverő segítségével elkeverünk és megkenjük a kimaradt csíkot is ennek szélére helyezzük a világos piskóta csíkot és bátor mozdulatokkal a papír segítségével feltekerjük a tekercset . Kifagyasszuk a félkész terméket 2-3 órára a hűtőben hagyjuk állni.
Ezt követően döntjük el mit szeretnénk pávaszem tekercset vagy fatörzstortát .
Pávaszem esetén lekenjük kívülről csokis vajkrémmel és habkártya segítségével csíkokkal díszítjük 16 szeletre vágjuk.
Fatörzstorta esetén először 3 ba vágjuk majd fatörzset alakítsuk ki belőle és ezt kővetően vonjuk be csokis vajkrémmel díszítjük apró pillangóval, katicával, gombával kártya segítségével mintázzuk.