Krémlevesek2016.09.03. 17:07, varganagygabi
Ma délelőtt felhívott a tesóm segítséget kérni levesek terén meg is ragadom az alkalmat és megosztom veletek pát bejegyzésen keresztöl a kedvenc leveseim és krémleveseim receptjét. Itt a brokkoli krémleves is amit kérdeztél a gondolataim összeszedése nélkül sajnos szóba kihagytam a hagymát de esküszöm más nem hagytam ki szívem.
1 közepes fej vöröshagyma
500 g brokkoli
1.2 L víz
200 ml laktóz mentes főzőtejszín
só , bors
1 ek. kukorica keményítő a sűrítéshez
Kevés olaj
Elkészítése:
Én a brokkoliból a fagyasztott verziót használom szóval ha ti is ezzel készítitek el a levest a bizonyos mozzanatokat le tudtok rövidíteni. Egy kevés olajon üvegesre pirítjuk a hagymát sózzuk borsozzuk a lábosba öntjük a brokkolit és felöntjük vízzel . Puhára főzzük a brokkolit a turmix gépbe öntjük a tejszínt és az egy ek. étkezési keményítőt majd bele merjük a brokkolis levest elfordítjuk a gombot és kész is vissza öntjük a fazékba egyet tottyan és el is készült . Tálalásnál pirított kenyérkockát szoktam a tetejére tenni.
Ha esetleg nincs turmix géped akkor a turmixoláshoz tökéletesen megfelel a bot mixer is ebben az esetben a tejszínt és az egy ek. kukorica keményítőt bele tesszük a lábasba és úgy mixeljük le.
Paradicsom leves!! 2016.09.03. 16:41, varganagygabi
Ma délelőtt felhívott a tesóm segítséget kérni levesek terén meg is ragadom az alkalmat és megosztom veletek pát bejegyzésen keresztöl a kedvenc leveseim és krémleveseim receptjét. Elsőként jöjjön egy örökzöld klasszikus leves amit szerint szerintem kivétel nélkül minden kisgyermek imád. Ez nem más mint a paradicsom leves és most jön a varázószó betű tésztával. Hozzá kell tennem én nem szeretem túlbonyolítani a leveseket , ezt a nagyim olajon pirított rántással csinálja de én ezt kihagyom és rövidítek. A mai rohanó világban nem mindig jut idő egy hosszú főzőcskére kivételt képeznek az ünnepek amikor mindenki a konyhában sürög szinte egész nap. De a sima hétköznapok nem ilyenek munka után is ha haza jön az ember 10 perc alatt megfőzheti nem kell robotolni otthon még pluszban .
Hozzávalók:
500 ml dobozos paradicsom lé
500 ml víz
Ízlés szerint cukor
1 csipet só
1 zacskó betű észta
Elkészítése:
A paradicsomlét és a vizet öntsük össze egy lábosba tegyünk bele egy csipet sót majd ízlés szerint cukrozzuk össze forraljuk közben kifőzzük a betű tésztát és ezzel a mozdulattal már készen is vagyunk . Tálalás teszünk a tányérba egy kis tésztát bele merjük a levest és ehetjük is a levesünket.
Amerikai palacsinta!2016.09.03. 14:29, varganagygabi
Laktóz mentes saját átdolgozás !
Meg kell említenem , azért laktóz mentes minden receptem mert laktózintoleranciám van. Amikor kiderült nagyon nehéz volt kezdetben az ételek elkészítése amíg bele nem jöttem és a cégek el nem kezdték gyártani a laktóz mentes élelmiszereket. Sajnos manapság mindenbe bele keverik a tejet vagy tejport olyan készítmények be is amibe nem is kellene. Na de ezt most félre téve jöjjön egy örök kedven a palacsinta de nem az európai verzió hanem az amerikai verzió. Be kell , hogy valljam nekem a gyermekeim jobban szeretik mint a mi feltekerős palacsintánkat. Azt imádják főleg , hogy csak leöntik a nesquik nyuszival és ehetek is. És élnek a szlogennel is ami náluk úgy hangzik ,hogy egyél még eggyel és fogd rá a nyuszira.
Hozzávalók:
225 dkg Liszt
5 dkg sütőpor
2 tk szodabikarbona
1 tk só
5 dkg cukor
1 tojás
3 dl laktóz mentes tej
Sütéshez kevés olaj
Elkészítése :
A legegyszerűbb módja a tészta elkészítésének ha minden alapanyagot beleöntjük a robotgép táljába lenyomjuk a habverő fejet és eltekerjük a gombot. A palacsinta sütőbe öntsük egy kis olajat és a szokásos módon kezdjük kisütni annyi különbséggel , hogy ne egy merőkanál legyen a mércének hanem annak a fele igyekezzünk kis körökbe önteni de ez nem mindig sikerül igazából forma nélkül egyik sem lesz egyforma de ez ne is zavarjon minket. Megfordításnál akkor fordítsd meg amikor megjelennek a buborékok a tésztádon. Tálalás én csak egymásra halmozzom és leöntőm nesquik csóki szósszal ez a csomagolása alapján nem tartalmaz laktózt. Remélem nálatok is bejön.
Mandarinos Panna kotta !2016.08.28. 13:59, varganagygabi
Laktóz mentes változat!
Egy főző műsorban fedeztem fel ezt a remek receptet de mint mindig ezt is kissé átalakítottam a saját ízlésem szerint és a speciális étrendemre. Ezt az íncsiklandozó különleges desszertet azoknak ajánlom akik tudnak rá várni egy estét kb na de ha annyit nem is de 6 órát legalább kell rá várni, hogy végre megcsukhatóságuk.Tehát ha vendégeknek szeretnéd megmutatni vagy felhívni vele magadra a figyelmed jó ha a vendégvárás előtti este elkészíted és éjjelre teszed be a hűtőbe . Hogy legyen ideje a desszertnek teljesen megdermedni.
Hozzávalók:
1 dl laktóz mentes tejszín
1 dl laktóz mentes tej
3 dl laktóz mentes tejföl
10 dkg porcukor
1 vanília rúd vagy eszencia
3 csomag zselatin lap
600 ml mandarinlé
1 kicsi étel festék (én a zselés festéket ajánlom)
5 db vékony és kisebb pezsgős pohár ami a képen is látható .
1 db tojástartó
1 db tepsi
Elkészítése :A tejszínt a tejet a porcukrot összekeverem bele teszem a vaníliás rudat vagy az eszenciát és lassú tűzön elkezdem melegíteni . A zselatin lapokat hideg vízbe áztatjuk majd kinyomkodjuk és bele tesszük a tejszínes keverékbe . Megvárom míg a zselatin lapok teljesen felolvadnak. De ügyeljek arra ,hogy még veretlenül se forraljam fel a krémet. Mikor felolvadt a zselatinlap akkor elzárjuk a gazat a krém alatt és bele öntjük egy kiöntőbe , amikor már langyos akkor bele keverem a 3 dl tejfölt. Na és akkor most jön a kis fortély gondolom az elején már feltűnt egy furcsa alap anyag igen a tojástartó ! Most fogjuk a papír tojástartót és levágjuk a tetejét arra nem lesz szükségünk . Nekem most csak az alja kell mivel az tökéletesen megtartja a pezsgős poharakat. A tojástartót bele helyezem egy üres tepsibe. A pezsgős poharakat felváltva a jobb és bal oldalra bele helyezem. A kiöntőből bele öntöm a fehér krémet a poharakba.Óvatosan a hűtőbe helyezem 1 órára ez alatt a fehér krém teljesen megdermed.
Amikor letelt az 1 óra csak is akkor álok neki a narancssárga kocsonyának. Ehhez kezdetnek megint hideg vízbe ásztatom a 2 csomag zselatin lapot. A 200 ml gyümölcslét bele öntöm egy lábasba és felforralom a kinyomkodom a zselatin lapokat amikor már nem buborékol bele teszem és addig kevergetem amíg felolvadnak a lapok. Majd felöntöm a maradék 400 ml gyümölcslével.Hagyom kihűlni de nem szabad , hogy megdermedjen mikor már eléggé kihűlt kiveszem a pezsgős poharakat a hűtőből , most már nem lesz szükségem a tojás tálcára ezért ki is dobhatom a tepsire sem a továbbiakban . A pezsgős poharakat felállítom és felöntöm a már megszínezett gyümölcslével. Ezt követően vissza teszem a hűtőbe további 5 órára. Mielőtt felszolgálom a családomnak vagy a vendégeimnek egy - egy mandarin gerezdet teszek a tetejére . És várom a kiérdemelt bókokat.
Unoka tesóm csoki likőrje. 2016.08.28. 13:17, varganagygabi
Ezt a finomságot tavaly nyáron ittam először az unoka nővéremnél nagyon finom volt de sajnos laktóz enzim nélkül az ő változatát nem írhatom meg így átvariáltam a saját ízlésem és a speciális étrendem szerint.
Hozzávalók :
2 Rúd vanília
5 dl laktóz mentes tejszín
5 tojás sárgája
30 dkg cukor
5 dkg étcsokoládé
3 dl vodka
Elkészítése : Egy vastag falú edénybe öntsük bele a laktóz mentes tejszínt majd adjuk hozzá a 30 dkg cukrot és a 2 vanília tudat keverjük hozzá az 5 tojás sárgáját. Lassú tűzzön besűrítjük a tejszínes keveréket. Hozzá adjuk a kockákra tört étcsokoládét. Miután kihűlt öntsük bele a 3 dl vodkàt keverjük össze és öntsük bele egy üvegbe. A likőr azonnal fogyasztható vagy kitűnő vendég váró ital is.
|