Egészség 2. rész 2017.06.10. 21:05, varganagygabi
Kabókosok a tök félék családja.
Uborka, Főzőtök, Sütőtök, Patiszon:
Magas a víztartalmuk :
Zöld érett állapotban használjuk,
Magas a vitamin tartalmuk.
Levélzöldségek:
Fejes saláta
Galambbegy saláta
Spenót : Oxánsavat tartalmaz megköti a CA vitamint
90% víztartalom
Magas a C vitamin tartalma.
Sóska: Oxánsavat tartalmaz megköti a CA vitamint
90% víztartalom
Magas a C vitamin tartalma.
1. Római,
2.Rukkola,
3.Radicchio,
4.Creson,
5.Butterhead,
6.Fodros,
7.Vízitorma,
8.Endívia,
9.Jégsaláta
10. Kapor
Rebarbara:
Gyümölcshöz hasonlóan kompótnak, lekvárnak, ivólének, sőt bornak is használják tőlünk északabbra, ahol kevesebb gyümölcs érik be. Leginkább az almához hasonló, azt helyettesítő étek. Levélnyele meglehetősen rostos, ezért külső rétegét a spárgához hasonlóan mindig meg kell hámozni, majd célszerű 2-3 cm-es felvágni.
magas a C vitamin tartalma és a magnézium tartalma.
Cikóriasaláta: Jelentős mennyiségű C vitamint tartalmaz. Gyökerét pótkávénak használják.
Hagyma félék:
Vöröshagyma, Zöldhagyma, Zöld fokhagyma, fokhagyma, Metélőhagyma ,Póréhagyma: Magas a víztartalmuk a szénhidrát tartalmuk .
Egyéb zöldségek:
Gomba : 90% Víztartalom Csak nagykereskedésben szabad vásárolni . A vitamin kivételével sok vitamin található meg magas a kitin és rost tartalma ezért nehezen emészthető.
Kukorica : Magas a cukor tartalma, magas a szénhidrátártalma
Spárga magas a vitamin tartalma.
Egészség 2017.06.10. 12:50, varganagygabi
Zöldségek!Ki mit tud a zöldségekről?
Sziasztok ma hoztam nektek egy olyan témát ami a mai világban igen fontos . Sokan tudjuk ,hogy a zöldség egészséges de mást nem nagyon tudunk róla.
Zöldségeknek nevezzük a nyersen vagy főve fogyasztható értékes alap és védőtápanyag tartalmuk miatt jelentős a biológiai értékű nővényi részek összességét.
A zöldségfélék jelentős tápértékű és általában jelentős energiatartalmú termékek. • Mindezt a szénhidrátok, a szerves savak, a vitaminok, az ásványi anyagok, a diétás hatású rostanyagok és a jó emészthetőség biztosítja. • Összetételükre a magas víztartalom jellemző, legtöbbjükben 90% feletti víz található. • Szakszerűtlen árukezelés során könnyen fonnyadnak, károsodnak.
Nézzük a leggyakrabban használt zöldségeket.
Zöldségek fajtái : - Víztartalma 80-90%
- Szénhidrátot keményítőt cellulózt és pentint tartalmaznak. Magas a c vitamin B1, B2, B6 vitamin tartalmuk.
Magas ásványi anyagot tartalmaznak.
Káposzta félék!!!
Fejes káposzta : jelentős C B1,B2, B6 vitaminok tartalma
Magas a cukor tartalma.
1 vagy 2 nyári nővény
Sok a természetes elensége.
Vörös káposzta : U:A. mint a fejes káposzta
Kelkáposzta: Magas a fehérje tartalma 3,6 %
Magas a karotin tartalma 4%
Tárolása nehezebb.
Karalábé: Magas a víztartalma
Magas a cukor tartalma
Fásodásra hajlamos ez csökkenti az élvezeti értéket.
Karfiol: Fény hatására barnúl,
60mg C vitamint tartalmaz
Bimbóskel : 115 mg C vitamint tartalmaz
Magas a B vitamin tartalma Ca és P tartalmaz.
Brokkoli: Megcsípi a dér akkor a legjobb
90 mg C vitamint tartalmaz
Ca , P , FE , B2 , B5, B6 vitaminokat tartalmaz.
Kintiekkel: Au. Kelkáposzta
Jobban tűri a fagyot Vastag főér kesernyés lehet.
Burgonyafélék.!!! Amerikai nővények 15-25 % keményítőt tartalmaznak. Magas C vitamint tartalmaznak.
Paradicsom: Magas víz tartalom.
C vitamin 25 mg
Könnyen romlik.
Kis segítség a sütésben !2016.11.20. 18:57, varganagygabi
//cordeliachase.gportal.hu/portal/cordeliachase/upload/348535_1477770911_02346.jpg
A cukrásztechnológiai alapműveletek legnagyobb csoportját a tésztakészítés műveletét alkotják. Ebben a fejezetben megismerkedünk a tészták
- lazításával
- csoportosításával
- legfontosabb jellemzőikkel
- összetételükkel
- készítési módjukkal
- felhasználási lehetőségeikkel.
A tésztalazítási módszerek Tésztának nevezzük a lisztből, folyadékból, járulékos anyagokból összeállított, jellegzetes állományú, egyneművé dolgozott anyagot. Tésztáink akkor fogyaszthatók, ha laza szerkezetűek. Ezáltal könnyebben emészthetők, növekszik élvezeti értékük. A megfelelő laza szerkezetet tésztalazítási módszerrel érjük el.
A tészták lazítását végezhetjük:
- Biológiai lazítással
- Vegyszeres lazítással
- Zsiradékkal való lazítás
- Tojáshabbal való lazítás
- Mechanikai lazítás
Biológiai lazítás :
Sütőélesztőt teszünk a tésztába. Az élesztősejtek optimális 30-32 C°-on elszaporodnak, eközben széndioxid gáz képződik, amely a tészta térfogatát növelve lazítja a tésztát. A tészta lyukacsos szerkezetű lesz .
A jó sikertulajdonságú liszttel készült tésztáknál jelentős térfogat növekedés érhető el.
Élesztőgombák életkörülményei:
- Langyos közeg--> megfelelő hőmérséklet
- oxigén
- Tápanyag --> cukor
- Nedvesség -->Tej
Vegyszeres Lazítás:
Felvertekhez omlos tésztákhoz , mézesekhez használjuk
-Szódabikarbóna
-Sütőpor
-Szalakáré
A hő és a nedvesség hatására széndioxid termelődik mely lazítja a tésztát.
Zsiradékkal való lazítás : tésztáinkat a jól megválasztott mennyiségű zsiradékkal lazítjuk
- Morzsalékos tészták
- vaj, margarin ,zsír
-Ts. - lecitin jelentősen javítja a tésztáinkat.
-Lisztben elmorzsolt zsiradékok.
Tojáshabbal való lazítás
A felvert tésztákat lazítjuk így.
A térfogatuk megnő a levegő buborékok hatására.
A sütéssel stabilizált habos állományú tészta szivacsosan laza szerkezetű lesz.
Mechanikai lazítás
Hajtogatott tészták
Eperdzsemes joghurtom !2016.10.01. 15:08, varganagygabi
Igen ez egy pofon egyszerű dolog úgy adódót , hogy ahol én lakom ott laktózmentes joghurtból csak a natúr változat kapható. De ezt kicsit már untam a férjem mostanában rá van kattanva a lekváros kenyérre tegnap viszont eperdzsemet vettünk meg magamnak azért megvettem a natúr joghurtot. Tegnap este gondolkozóba estem , hogy mit is vacsorázzak mert a családom túros derelyét evet én az intoleranciám miatt nem ehetem belőle mert elfogyott a gyógyszerem így fogtam a joghurtot és össze kevertem az eperdzsemmel .
Hozzávalok:
500 ml natur laktózmentes joghurt
225 ml eperdzsem
Elkészítése :
Amint már említettem az előbb is fogod és össze kevered a 2 hozzávalót és már eheted is tuti nincs benne olyan ami nem bele illik isteni volt .
Kukorica krémleves!2016.09.03. 17:35, varganagygabi
Ez az én nagy kedvencem a krémlevesek közül. De van egy kis bibi vele de hát az orvosolható amikor le mixeled a héja mind a levesben marad amit nem szeretek benne így erre kitaláltam egy aprócska mozzanatot fogok egy szűrőt és átpasszírozom így kapom meg a számomra nagy kedvenc krémelevesem és íncsiklandozó lesz .
Hozzávalók :
500 dkg fagyasztott kukorica
1.2 L víz
200 ml laktóz mentes tejszín
1 ek. kukorica keményítő a sűrítéshez
só , bors
Elkészítése : Óda teszem főni a kukoricát sózom borsozom. Mikor felforrt és puha le veszem a tűzről bele öntöm a laktóz mentes tejszínt és hozzá adom az egy ek. Kukoricakeményítőt bot mixer segítségével le turmixoljuk. De nálam itt jön a fortély és veszek egy szűrőt és áttöröm vagy átpasszírozom rajta. Így lesz a krémlevesem igazán krémes és nem fogsz találkozni nem oda illő darabbal. Tálaláshoz pirítok hozzá egy szelet kenyeret felkockázóm és már lehet is enni. Számomra ez a mennyei kukorica krémleves.
|