Lencse fzelk 2015.01.03. 11:44, varganagygabi
Vannak olyan fzelkek amiket mg a nagymamink ksztettek s a mai rohan vilgban teljesen elfeledkeznk rla kb 1 vben 1x jut esznkbe pl a lencse fzelk jv 1 . Napjn de rgen nem gy volt nagyon sokszor csinltak neknk lencst s a tbbi rg elfeledett fzelkeket. Most pr bejegyzs erejig fel eleventem ket de j formtumban.
Hozzvalk:
300 g lencse
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
s
1 tk.Pirospaprika
3 ek. Mustr
Egy kevs olva olaj
2 babrlevl
2 ek. Liszt
Elksztse:
Az tvlogatott lencst megmossuk beztatjuk , a fej hagymt felaprtjuk s a lencsvel egytt feltesszk fni hideg vzbe beletesszk a babrleveleket is, megszzuk s lass tzn puhra fzzk. Az olajbl s a lisztbl vilgos rntst csinlunk s belereszeljk a fokhagymt de vigyzni kell ne hogy keser legyen . Lezrjuk a gzt alatta s beleszrjuk a pirospaprikt simra keverjk , felengedjk kevs hideg vzzel majd gy is simra keverjk s hozzadjuk a rntst a lencshez . Majd a mustrral zestjk s nhny percig felforraljuk. s ksz is van .
Mzeskalcs 2015.01.03. 10:18, varganagygabi
Nagyon sok receptet kiprbltam a mzes kalcsbl mire megtalltam az igazit amit gyermeki knnyedsggel el lehet kszteni , nem lesz kemny s a gyerekek segtsgt is ignybe tudjuk hozz venni.
Hozzvalk:
100 g vaj
100 g cukor
1 tk. mzeskalcs fszerkeverk
2 ek. mz
1/2 tk. szdabikarbna
250 g liszt
Elksztse:
180 fokra elmelegtjk a stt . A vajat a cukrot a 2 ek. mzet s a fszerkeverket beletesszk egy lbasba s a gzon megolvasszuk amikor megjelennek az els buborkok levesszk a tzrl s belekeverjk a szdabikarbnt, amikor kihlt belekeverjk a 250 g lisztet. Egy nagy gmbt formzunk majd enyhn lisztezett deszkn kinyjtjuk 1 cm vastagra s hagyjuk , hogy a gyerekek formaszaggatval kiszaggassk . A tepsit kibleljk stpaprral s a formkat egymstl kis tvolsgra elhelyezzk ket , a tvolsg azrt fontos mert a formk meg fognak kiss nni a szdabikarbna hatsra. A stsnl nagyon kell figyelnnk s jobb sajt magunk ksrletezzk ki mennyi ideig kell stnnk . Nem szabad sokig stni 15 perc szerintem bven elg neki, megvrjuk amg kihl egy tlba kevernk ssze porcukrot egy 1 tk. Mandula aromt s 2 ek. vizet ezt egy habzskba tltjk s feldsztettjk a kalcsokat.De nem muszj ha gondoljuk hagyatjuk simn is hisz gy is elg des mr a stink.
Gesztenyetekercs 2015.01.02. 19:15, varganagygabi
Most ksztettem ilyet elszr karcsonyra de ht mindent ki kell prblni 1 x gondoltam n de a vgkifejlet h na az nagyon finom lett ezt mi sem bizonytja jobban mint hogy a vendgeimnek nem is jutott mert megettk a gyerekeim s na persze mi is a prommal. A tsztt a rgi fajta mdon ksztettem most . 
Tszta Hozzvali:
6 tojs
6 ek . liszt
6 ek . Cukor
1 zacsk vanlis cukor
1 kk. Stpor.
Krmhez:
50 g vaj
100 g cukor
1 csomag vanlis pudingpor
4 dl tej
150 g gesztenye massza
Tltelk:
300 g gesztenyemassza
A tetejre :
150 g Durvra darlt keksz
Elksztse: El melegtjk a stt 180 fokra. A tojsokat sztvlasztjuk a fehrjt lgyan felverjk a robotgppel amikor lgy habb kevertk akkor beletesszk a vanlis cukrot s a 6 ek. Kristly cukrot s gy verjk fel tovbb kemny habb. Ha mr meg lehet fordtani a tlat s nem folyik a fehrje hanem masszvan benne marad a tlban akkor bele tesszk a tojs srgjt s a lisztet meg a stport 1 fokozaton a habkever lapttal vatosan sszekeverjk. Egy nagy tepsit kiblelnk stpaprral majd a masszt belentjk s 15-20 percig stjk. A stbl kivesszk s mg melegen feltekerjk gy haduk kihlni. A pudingport felfzzk 4 dl tejjel kihtjk belekeverjk az 50 g vajat s 150 g gesztenye masszt . Megkenjk vele a tsztt a 300 g gesztenyemasszt erre rkenjk mg s gy tekerjk most fel. A tetejt a maradk pudingos tltelkkel bekenjk majd a durvra darlt keksszel megszrjuk.
Mogyorkrmes csiga2015.01.02. 18:30, varganagygabi
A receptet egy hres szakcsn reperturjbl alkodtam meg . Az az egy hibm van hogy nem szeretem gyan azt a receptet lemsolni gy mindig ms alakul ki belle . A csigknak a tltelkeknt nagyon sok mindent hasznlhatunk lehet de ss teljesen mindegy hogy pizzs csigt csinlun paradicsom szszal s kukoricval vagy bris csigt de akr hasznlhatunk kaka port dit csak a kbzeletnk szab hatrt. De n most a nutels csigm receptjt osztom meg veletek.
Hozzvalk:
600 g finom liszt
100 g cukor
fl tk. s
45 g friss leszt
100 g vaj
3 dl tej
2 tojs
Tltelkhez :
Mogyorokrm
Elksztse:
Melegtsk el a sttt 230 fokra. A robotgp tljban keverjk ssze a lisztet , cukrot , a st s az lesztt . Olvasszuk meg a vajat keverjk ssze a tejjel a tojssal majd az egszet ntsk ssze a szraz hozzvalkkal. Gppel addig dagasszuk a tsztt amg sima s rugalmas tsztt nem kapunk ezt gy tudjuk megnzni mikor j az elegye ha belenyomjuk az ujjunkat s vissza ugrik a tszta na akkor tkletes. Formzzunk belle egy nagy gmbt s pihentessk 25 percet. Fogjuk a tszta egyharmad rszt s gyurjuk akkorra hogy kiblelje a tepsink ajt, ez azrt j mert gy a tltelknk nem folyik ki a tepsi aljba hanem megtartja a tszta s a tltetket teljes egszben lvezhetjk a tsztnkban. A tsztnk tbbi rszt nyujtsuk meg enyn belisztezett deszkn . Kb 50x25 cm nagy ngyzetet gyurjunk s az Kenjk meg az egsz veg mogyorkrmmel. Erre felhvom mindenki figyelmt hogy nem egy egyszer mvelet de ha nem akarjuk a mogyor krmes vltozatott akkor kikeverhetnk 100g cukrot egy kevs kaka porral s 200 g vajjal ezzel a tltelkkel us nagyon finom.

Teljesen mindegy majd feltekerjk s felszeleteljk kb 20 db lesz belle. Rhejezk a tepszibe amibe mr beletettk a tszta aljt megkenjk a tetejt tojssal s 15 percre pihentetjk. Pihentets utn 20 - 25 percig stjk ennyi pp elg neki tlals eltt megszrjuk porcukorral ezt egsz nap lehet enni tkletes reggelinek ebdhez uzsira vagy akr vacsira is.
Lekvros buktm 2015.01.02. 17:58, varganagygabi
Ezt a receptet a kakas csigm tsztjbl szletett meg, csak megvltoztattam a tltelket s voala me egy nagyon finom bukta lett belle.

Hozzvalk:
600 g finom liszt
100 g cukor
fl tk. s
45 g friss leszt
100 g vaj
3 dl tej
2 tojs
Tltelkhez :
500 g stshez val gymlcslekvr
Elksztse:
Melegtsk el a sttt 230 fokra.
A robotgp tljban keverjk ssze a lisztet , cukrot , a st s az lesztt . Olvasszuk meg a vajat keverjk ssze a tejjel a tojssal majd az egszet ntsk ssze a szraz hozzvalkkal. Gppel addig dagasszuk a tsztt amg sima s rugalmas tsztt nem kapunk ezt gy tudjuk megnzni mikor j az elegye ha belenyomjuk az ujjunkat s vissza ugrik a tszta na akkor tkletes. Formzzunk belle egy nagy gmbt s pihentessk 25 percet. Majd a deszkra tesszk s j alaposan kinyomkodjuk a levegt belle meggyrjuk s ngyzetekre vgjuk felvgjuk a lekvrt kis kockkra a ngyzetek szlt megkenjk tojssal ez egyfajta ragasztknt szolgl most neknk, Ezt kveten feltekerjk tepsibe helyezzk megkenjk a tetejt tojssal s 15 percre pihentetjk. Pihentets utn 20 - 25 percig stjk ennyi pp elg neki tlals eltt megszrjuk porcukorral ezt egsz nap lehet enni tkletes reggelinek ebdhez uzsira vagy akr vacsira is .
|