Lencse főzelék 2015.01.03. 11:44, varganagygabi
Vannak olyan főzelékek amiket még a nagymamáink készítettek és a mai rohanó világban teljesen elfeledkezünk róla kb 1 évben 1x jut eszünkbe pl a lencse főzelék újév 1 . Napján de régen nem így volt nagyon sokszor csináltak nekünk lencsét és a többi rég elfeledett főzelékeket. Most pár bejegyzés erejéig fel elevenítem őket de új formátumban.
Hozzávalók:
300 g lencse
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
só
1 tk.Pirospaprika
3 ek. Mustár
Egy kevés olíva olaj
2 babérlevél
2 ek. Liszt
Elkészítése:
Az átválogatott lencsét megmossuk beáztatjuk , a fej hagymát felaprítjuk és a lencsével együtt feltesszük főni hideg vízbe beletesszük a babérleveleket is, megsózzuk és lassú tűzön puhára főzzük. Az olajból és a lisztből világos rántást csinálunk és belereszeljük a fokhagymát de vigyázni kell ne hogy keserű legyen . Lezárjuk a gázt alatta és beleszórjuk a pirospaprikát simára keverjük , felengedjük kevés hideg vízzel majd így is simára keverjük és hozzáadjuk a rántást a lencséhez . Majd a mustárral ízesítjük és néhány percig felforraljuk. És kész is van .
Mézeskalács 2015.01.03. 10:18, varganagygabi
Nagyon sok receptet kipróbáltam a mézes kalácsból mire megtaláltam az igazit amit gyermeki könnyedséggel el lehet készíteni , nem lesz kemény és a gyerekek segítségét is igénybe tudjuk hozzá venni.
Hozzávalók:
100 g vaj
100 g cukor
1 tk. mézeskalács fűszerkeverék
2 ek. méz
1/2 tk. szódabikarbóna
250 g liszt
Elkészítése:
180 fokra előmelegítjük a sütőt . A vajat a cukrot a 2 ek. mézet és a fűszerkeveréket beletesszük egy lábasba és a gázon megolvasszuk amikor megjelennek az első buborékok levesszük a tűzről és belekeverjük a szódabikarbónát, amikor kihűlt belekeverjük a 250 g lisztet. Egy nagy gömböt formázunk majd enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk 1 cm vastagra és hagyjuk , hogy a gyerekek formaszaggatóval kiszaggassák . A tepsit kibéleljük sütőpapírral és a formákat egymástól kis távolságra elhelyezzük őket , a távolság azért fontos mert a formák meg fognak kissé nőni a szódabikarbóna hatására. A sütésnél nagyon kell figyelnünk és jobb saját magunk kísérletezzük ki mennyi ideig kell sütnünk . Nem szabad sokáig sütni 15 perc szerintem bőven elég neki, megvárjuk amíg kihűl egy tálba keverünk össze porcukrot egy 1 tk. Mandula aromát és 2 ek. vizet ezt egy habzsákba töltjük és feldíszítettjük a kalácsokat.De nem muszáj ha gondoljuk hagyatjuk simán is hisz így is elég édes már a sütink.
Gesztenyetekercs 2015.01.02. 19:15, varganagygabi
Most készítettem ilyet előszór karácsonyra de hát mindent ki kell próbálni 1 x gondoltam én de a végkifejlet hú na az nagyon finom lett ezt mi sem bizonyítja jobban mint hogy a vendégeimnek nem is jutott mert megették a gyerekeim és na persze mi is a párommal. A tésztát a régi fajta módon készítettem most .
Tészta Hozzávalói:
6 tojás
6 ek . liszt
6 ek . Cukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 kk. Sütőpor.
Krémhez:
50 g vaj
100 g cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tej
150 g gesztenye massza
Töltelék:
300 g gesztenyemassza
A tetejére :
150 g Durvára darált keksz
Elkészítése: Elő melegítjük a sütőt 180 fokra. A tojásokat szétválasztjuk a fehérjét lágyan felverjük a robotgéppel amikor lágy habbá kevertük akkor beletesszük a vaníliás cukrot és a 6 ek. Kristály cukrot és így verjük fel tovább kemény habbá. Ha már meg lehet fordítani a tálat és nem folyik a fehérje hanem masszívan benne marad a tálban akkor bele tesszük a tojás sárgáját és a lisztet meg a sütőport 1 fokozaton a habkeverő lapáttal óvatosan összekeverjük. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral majd a masszát beleöntjük és 15-20 percig sütjük. A sütőből kivesszük és még melegen feltekerjük úgy haduk kihűlni. A pudingport felfőzzük 4 dl tejjel kihűtjük belekeverjük az 50 g vajat és 150 g gesztenye masszát . Megkenjük vele a tésztát a 300 g gesztenyemasszát erre rákenjük még és így tekerjük most fel. A tetejét a maradék pudingos töltelékkel bekenjük majd a durvára darált keksszel megszórjuk.
Mogyorókrémes csiga2015.01.02. 18:30, varganagygabi
A receptet egy híres szakácsnő repertuárjából alkodtam meg . Az az egy hibám van hogy nem szeretem úgyan azt a receptet lemásolni így mindig más alakul ki belőle . A csigáknak a töltelékeként nagyon sok mindent használhatunk lehet éde sós teljesen mindegy hogy pizzás csigát csinálun paradicsom szószal és kukoricával vagy briós csigát de akár használhatunk kakaó port diót csak a kébzeletünk szab határt. De én most a nutelás csigám receptjét osztom meg veletek.
Hozzávalók:
600 g finom liszt
100 g cukor
fél tk. só
45 g friss élesztő
100 g vaj
3 dl tej
2 tojás
Töltelékhez :
Mogyorokrém
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütött 230 fokra. A robotgép táljában keverjük össze a lisztet , cukrot , a sót és az élesztőt . Olvasszuk meg a vajat keverjük össze a tejjel a tojással majd az egészet öntsük össze a száraz hozzávalókkal. Géppel addig dagasszuk a tésztát amíg sima és rugalmas tésztát nem kapunk ezt úgy tudjuk megnézni mikor jó az elegye ha belenyomjuk az ujjunkat és vissza ugrik a tészta na akkor tökéletes. Formázzunk belőle egy nagy gömböt és pihentessük 25 percet. Fogjuk a tészta egyharmad részét és gyurjuk akkorára hogy kibélelje a tepsink aját, ez azért jó mert így a töltelékünk nem folyik ki a tepsi aljába hanem megtartja a tészta és a töltetéket teljes egészében élvezhetjük a tésztánkban. A tésztánk többi részét nyujtsuk meg enyén belisztezett deszkán . Kb 50x25 cm nagy négyzetet gyurjunk és az Kenjük meg az egész üveg mogyorókrémmel. Erre felhívom mindenki figyelmét hogy nem egy egyszerü müvelet de ha nem akarjuk a mogyoró krémes változatott akkor kikeverhetünk 100g cukrot egy kevés kakaó porral és 200 g vajjal ezzel a töltelékkel us nagyon finom.
Teljesen mindegy majd feltekerjük és felszeleteljük kb 20 db lesz belőle. Ráhejezük a tepszibe amibe már beletettük a tészta alját megkenjük a tetejét tojással és 15 percre pihentetjük. Pihentetés után 20 - 25 percig sütjük ennyi épp elég neki tálalás előtt megszórjuk porcukorral ezt egész nap lehet enni tökéletes reggelinek ebédhez uzsira vagy akár vacsira is.
Lekváros buktám 2015.01.02. 17:58, varganagygabi
Ezt a receptet a kakaós csigám tésztájából született meg, csak megváltoztattam a tölteléket és voala íme egy nagyon finom bukta lett belőle.
Hozzávalók:
600 g finom liszt
100 g cukor
fél tk. só
45 g friss élesztő
100 g vaj
3 dl tej
2 tojás
Töltelékhez :
500 g sütéshez való gyümölcslekvár
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütött 230 fokra.
A robotgép táljában keverjük össze a lisztet , cukrot , a sót és az élesztőt . Olvasszuk meg a vajat keverjük össze a tejjel a tojással majd az egészet öntsük össze a száraz hozzávalókkal. Géppel addig dagasszuk a tésztát amíg sima és rugalmas tésztát nem kapunk ezt úgy tudjuk megnézni mikor jó az elegye ha belenyomjuk az ujjunkat és vissza ugrik a tészta na akkor tökéletes. Formázzunk belőle egy nagy gömböt és pihentessük 25 percet. Majd a deszkára tesszük és jó alaposan kinyomkodjuk a levegőt belőle meggyúrjuk és négyzetekre vágjuk felvágjuk a lekvárt kis kockákra a négyzetek szélét megkenjük tojással ez egyfajta ragasztóként szolgál most nekünk, Ezt követően feltekerjük tepsibe helyezzük megkenjük a tetejét tojással és 15 percre pihentetjük. Pihentetés után 20 - 25 percig sütjük ennyi épp elég neki tálalás előtt megszórjuk porcukorral ezt egész nap lehet enni tökéletes reggelinek ebédhez uzsira vagy akár vacsira is .
|